CoğrafyaEğitim

Pusula Nedir? Pusula ile ilgili bilgi

Pusula Nedir?

Pusula Nedir : Üzerinde kuzey güney doğrultusunu gösteren bir mıknatıs iğnesi bulunan ve yön tespit etmede kullanılan araçtır. En eski pusula türü, Dünya’nın manyetik alanına göre yönleri gösteren manyetik pusuladır ve sıklıkla pusula sözcüğü, manyetik pusula ile eş anlamlı olarak kullanılır.

Modern bir el pusulası

Geçmiş yüzyıllarda çok önemli bir yere sahip, ünlü gemicilerin, kaşiflerin kullandığı ve Coğrafi Keşifler gibi dünyayı etkileyen bir olayın nedenlerinden (pusulanın geliştirilmesi Coğrafi Keşiflerde etkili olmuştur) biri olan pusulanın ortaya ilk çıkışı 12.yüzyıla Çinli ve Avrupalı denizcilere dayandığı tahmin edilmekle beraber pusulayı Çinlilerin bulduğunu ve Araplar tarafından Avrupa’ya ulaştırıldığı da tahmin edilmektedir. Pusula ile ilgili ilk önemli gelişmeyi Pierre de Maricourt 1269 yılında iğneyi bir mile geçirip, saydam ve derecelenmiş bir kutunun içine yerleştirerek gerçekleştirmiştir.

Pusulanın Çalışma Prensibi

Manyetik pusulanın en önemli parçası olan ve bir manyetik alan içerisinde bulunan pusula iğnesi serbestçe hareket edebilecek şekilde pusula gövdesine yerleştirilmiştir. Pusula iğnesi serbest kaldığında her zaman aynı yönü göstermektedir. İğnenin sabit olarak aynı yönü göstermesi yeryüzünde iğneyi çeken bir gücün olmasından kaynaklanmaktadır. Yeryüzü bir ucu kuzeye, diğer ucu güneye uzanan devasa bir mıknatıs gibidir. Dünyanın manyetikliği, pusula iğnesinin manyetik kuzeye (manyetik alanın kuzey kutbuna) doğru dönmesine neden olmaktadır.

Kullanım Alanları

Pusulayı ilk önce denizciler kullanmışlardır. Denizcileri; sivil havacılar, askerler (kara,deniz ve hava kuvvetleri), madenciler, mimarlar, ormancılar, tapu ve kadastro işi ile uğraşan harita teknisyen ve harita mühendisleri, izciler, dağcılık sporu yapan dağcılar, yelken yarışı yapan yatçılar takip etmiştir.

wikipedia.org ve tdk.gov.tr adresinden yararlanılmıştır.

2 thoughts on “Pusula Nedir? Pusula ile ilgili bilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir