Diğer Herşey

Kağıt Nedir? Kağıt ile ilgili bilgi

Kağıt Nedir?

Farsça kökenli bir kelime olan kâğıt, Türkçe ağızla söylenen şekilde dilimize girmiştir. Kâğıt çoğunlukla yazma işlemlerinde kullanılan, üzerine baskı ya da çizim yapılabilen veya ambalaj amacıyla kullanılan ince ve yırtılabilir malzemedir. Genellikle nemli ağaç lifleri veya otların bezlerinden elde edilen selüloz hamurunun preslenmesinin ardından esnek levhalar içinde kurutulması sonucunda elde edilir.

Kağıt kullanım alanı geniş bir malzemedir. En çok üzerine yazı yazmak veya baskı yapmak için kullanılıyor olsa da , endüstriyel ve inşaat sektöründe de kullanımı vardır. Bir çok alan da ise kağıtın dayanıklılığı arttırılarak ambalaj malzemesi olarak da kullanılır. ( Günümüzde Ambalaj malzemesi olarak plastik daha fazla kullanılmaktadır.)

Kâğıdın Tarihçesi ve Kâğıt Nasıl Yapılır?

Tarihçe

Kağıdın ilk nasıl yapıldığından başlarsak ilk olarak arkeolojik parçaları Çin’de bulunmuştur. Bu parçaların M.Ö. 2.yüzyıla kadar dayandığı tahmin edilmektedir. Bunun sebebi ise o zamanlar da Çin Han hanedanlığında bulunan mahkemelerde görevli Cai Lun (Eski Mısır’da kullanılan papirüs’ten farklı olarak) kâğıt ve kâğıt yapımının ilk mucidi olarak kabul edilir. İlerleyen zamanlar da Orta Doğu ya genişleyen kağıt üretimi 13.yüzyıl zamanında Avrupa’ya da yayılarak ilk su ile çalışan kağıt fabrikaları inşa edildi. 

Yapımı

Doğadan kağıt üretimi için toplanan ağaçlar kabukları soyulduktan sonra çeşitli kimyasalların bulunduğu suyun içerisine koyulur ve seyreltilir. Bu aşamadan sonra hamurlaştırılmış bitki  lifleri (fiberler) haline getirilir. Hamur haline gelen hammadde, ağacın lignin denilen ve lifleri bir arada tutan maddeden arındırılmış olur. Bu aşamadan sonra ise  renklendirme, sağlamlaştırma ve suya dayanılıklı olup olmayacağı yani istenilen kaliteye göre bazı maddeler koyulmaktadır ve ardından karıştırılmaktadır. Karıştırma sonunda lifler pürüzsüz hamur haline geldiğinde sırayla açma, temizleme, dövme, parçalama, öğütme, ve katkı maddesi ilavesi yapılır. 

Sudan arındırılması gereken hamurun arındırılma işlemi tel örgü şeklinde hareketli bir bandın üzerinde yapılır. Bu işlemin daha hızlı yapılması için ise presleme ve kurutma işlemleri yapılır. Sudan arındırma işleminden sonra yeteri kadar incelen ve kuruyan kağıdın son olarak pürüzleri de  giderildikten sonra istenilen boyda kesilir. Kağıt elde edilmiş olur.

 

Ek Bilgi

2009 yılı verilerine göre, dünyadaki kağıt ve karton üretimi yaklaşık olarak 370,7 milyon ton civarındadır. Günümüzde modern kağıt hamuru ve kağıt endüstrisinde küresel olarak Çin ve hemen ardından ABD en büyük üreticilerdir. Çin dünya kağıt ve karton üretiminin %24’ünü yapmaktadır. Türkiye ise yıllık 2,5 milyon ton kağıt ve karton üretimiyle 25. sırada bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir